Havspaddlarnas Blå Band, Sininauhan säännöt

Ruotsin rannikon melonta – Havspaddlarnas Blå Band, Sininauhan säännöt

Säännöt – Raati – Retkisuunnittelu

Kokoelman on laatinut Karin Mentzing

Saadaksesi HBB (Havspaddlarnas Blå Band eli Merimelojien Sininen Nauha) kunniamerkin on muistettava muutamia yksinkertaisia sääntöjä. Jos Ruotsin rannikon ympäri melot reitin Svinesundista Haaparantaan alla olevien ohjeiden mukaan, et pelkästään saavuta suurta kunniaa ja onnea, vaan saat myös nimesi laatalle ”The Hall of Frame”:ssä eli Solnassa Kanotcenter Svima Sport:in myyntipöydällä sijaitsevaan lasikkoon, ja saat kotiisi mukaan hyvin kauniin nimelläsi varustetulla puulaatalla olevan nahkaisen kajakin.

Jos lyöt jonkun ennätyksen, sinulle tarjotaan lisäksi kakkua! (vihreätä miehille, vaaleanpunaista naisille!)

SÄÄNNÖT

1 Lähdöstä ja maaliintulosta on ilmoitettava kirjallisesti:

Havspaddlarnas Blå Band

c/o Jim Danielsson

Stråkvägen 24

169 35 Solna

Ruotsi

puh +46 8 83 70 41

Matkalle lähtijän alaikäraja on 18 vuotta.

Lähtöilmoituksessa on kerrottava minkä tyyppistä kajakkia ja turvavarustusta meloja aikoo käyttää.

Lähtöpiste: Svinesundin sillan maatuki Ruotsin puolella.

Maalipiste: Torniojoen ulosvirtaus Ruotsin puolella, juuri Haaparannan eteläpuolella sijaitsevalla Virtakarin niemellä olevalla valtakuntarajapyykillä 59. Retki päättyy mainitun rajapyykin kätteenpäällepanemisella.

2 Matka on taitettava kajakkiyksiköllä meriretkenä, jossa melojan on itse kuljetettava mukanaan kaikki varusteet sekä muonat, kartat ja/tai merikortit.

Kajakin vaihto tai rendez-vous seuranta-auton tms. käyttö varusteiden täydentämiseksi tai vähentämiseksi ei ole sallittua.

Jos kajakki varastetaan matkan aikana, saa kuitenkin uuden kajakin hankkia ulkopuolista apua käyttäen. Sama koske myös turvavarusteita, kuten melaa, kelluketta, pelastusliiviä, aukkopeitettä ja kompassia. Meloja huolehtii itse muonan hankkimisesta sekä mahdollisista korjauksista retken aikana.

3 Päivittäiset melontaetapit on tarkoin merkittävä kartalle/merikortille (asteikko valinnainen) sekä kirjattava mukana olevaan lokikirjaan. Kaikki päivät lähtöpäivä ja perille tulo päivä mukaan lukien lasketaan täysiksi melontapäiviksi..

Retki on suoritettava yhden kalenterivuoden aikana..

Retki on koko pituudeltaan suoritettava merellä ilman, että kajakkia missään kohdassa kannetaan tai kuljetetaan maan yli.

4 Kajakin eteenpäinviemiseen saa käyttää ainoastaan melaa, ei purjetta, leijaa eikä muuta apuvälinettä.

5 Retkeä ei valvota matkan aikana. Melojan kajakkikunnia toimii sääntöjen noudattamisen takeena. Melojan tulee jälkikäteen selvittää matkan kulku raadin edessä.

6 Jokainen, joka sääntöjen mukaisesti on suorittanut loppuun melonnan ”Ruotsin rannikko” saa Merimelojien Sinisen Nauhan (Havspaddlarnas Blå Band), retkeen käytettyjen päivien määrästä riippumatta. Samalle melojalle voidaan myöntää Sininen Nauha useita kertoja.

7 Vuosiluku, nimi ja melontapäivien määrä ilmoitetaan kilvessä, joka sinisen nauhan alla olevan kajakista tyylitellyn pienoisveistoksen kera sijoitetaan lasikkoon joka säilytetään näytteillä Solnassa, Svima Sport-nimisessä melontakeskuksessa. Omalla nimellä varustettu pienoismalli annetaan melojalle

NIINKUIN AINA: OMALLA VASTUULLA

RAATI

Mitä raadin kokouksessa tapahtuu?

1 Melontapäivien vahvistaminen.

2 Lokikirjan ja karttojen/merikortin läpikäynti.

3 Tehdään suora kysymys silmäkontaktilla: Melontakunniasi takuuna, oletko ottanut osaa sääntöihin, ymmärtänyt ja seurannut niitä?

4 Hyväksyessä: juhlallinen pienoiskajakin jako.

5 Olutta ja leipää.

6 Kahvia ja mahdollisesti kuvien esittely.

Jos joku raadin jäsenistä jonakin vuotena itse suorittaa melonnan, korvataan jäsen sinä vuotena kutsutulla Merimelojien Sinisen Nauhan omaavalla melojalla.

Huomaa

Jos sääntöjä koskien syntyy vähintäkään epäselvyyttä, niin kysy ennen lähtöä. Mikään ei olisi raadilla tuskallisempaa kuin hylätä suoritettu melontamatka, siksi että meloja on ottanut säännöt liian kevyesti.

Raadin varsinaiset jäsenet

Erling Bengtsson, Jim Danielsson, Mats Grindvik, Thorvald Nielsen ja Curt Ostwald

Varahenkilöt

Sven Berggren, Magnus Fischer ja Bengt Larsson

Suunnitteletko Merimelojien Sinisen Nauhan (HBB) -melontaretken?

Alla oleva lista voi silloin olla avuksesi.

Vähän matematiikkaa syksyn 2000 tietojen perusteella:

Lyhin melottu matka on 2 119 km. Se on suurin piirtein lyhin mahdollinen reitti..

Pisin melottu matka on 2 548 km, jolloin on myös tutustuttu ympäristöön.

Näiden äärimatkojen välillä on noin 430 kilometria.

Kaikkien 49 HBB-melojien yhteenlaskettu kilometrimäärä on 112 218. Kun luku jaetaan 49:llä saadaan keskimääräiseksi melontamatkaksi 2 290 km.

Jaa luku 2 290 kilometrimäärällä jonka yleensä melot päivässä. Saat selville suurin piirtein montako päivää tarvitset meloaksesi reitin tehokkaasti. Lisää vielä muutama päivä lepoa ym. varten.

Kaikkien 49 HBB-melojien yhteenlasketut päivät olivat 2 756. Jakamalla luvulla 49 saadaan keskimääräiseksi päivien lukumääräksi runsaat 56 päivää ja jakamalla keskimääräinen melontapituus 2 290 km 56 päivällä, saadaan keskimääräiseksi päivämatkaksi 41 km.

Kuriositeettina voi todeta että lähimmäksi melonnan keskiarvoa Ruotsin rannikon ympärimelonnassa tuli kolme suomalaista melojaa Leevi, Yrjö ja Vesa!

Myös ikää voidaan tarkastella vähän tarkemmin!

Kaikkien 49 HBB-melojien yhteenlaskettu ikä oli 1 767 vuotta.

Jaettuna 49:llä saadaan keskimääräiseksi iäksi 36,06 vuotta.

Kuitenkin HBB-melojat ikävälillä 30-55 ovat harvassa!!!

Kasvatetaankohan uusia pieniä melojia näin vuosina?

MUTTA, painopiste on kuitenkin nuoremmassa päässä, joka minulle oli yllätys. Kuvittelin että valtaosaltaan vain vanhemmilla melojilla on mahdollisuus ottaa niin pitkiä lomia kuin melontatavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s