Pohjoiseen

Petri Paavonpoika (2007)

Prolog: Kotiin

Lähes 11 kuukautta maalla. Nyt kutsuu meri. Tuntuu kuin pitkältä matkalta kotiin palatessa. On hyvä tulla kotiin.

Ulos vuonosta

Nidaros on sisämaassa. Sieltä on pitkä matka merelle. Ja vuonon rannat ovat tiheään asuttuja. Bernd kuskaa kajakin varastosta rantaan, ja aikoo lähteä töihin. Vuonoseudun kartta kuitenkin puuttuu. Pertti hakee kotoaan yhden kartan. Siitä leikataan puukolla pala. Nyt pitäisi ihmisen löytää Pohjois-Tröndelagin rajalle asti.

Vuonon ylitys. Hurtta kyntää, sää suosii. Vasen olkapää varoittelee. Sain siihen kortisonipiikin neljä päivää ennen lähtöä. Ja tulehduslääkettä. Ensimmäinen leiri, 19.6.2007, samalle kalliolle kuin viimeinen 28.7.2006. Kaupunki näkyy, matkaa 17 km. Kaikki on outoa ja vaikeaa. Tavarat hukassa, keittimen osat sekaisin. Mela on väärinpäin. Siihen on tullut väännettyä vasenkätinen kulma. Ei ihme, että oli pientä alkukankeutta melonnassa. Vuonoseudun kartta löytyy kajakin keulapiikkistä.
Nes’in satamassa

Tuuli kääntyilee. Lyhyillä vedoilla vuonon suulle Brekstadiin. Jalat jumiutuvat, olkapää vinkuu. Mutta nyt on melassa oikeakätinen kulma. Olkapää ei siedä nollakulmalla melomista – luulen. Lounastauon tappiona leikkuulauta. Telttapaikaksi sattuu Brekstadin suosituin piknikalue. Nukkumaanmenoaika ja pikniksesonki sattuvat yhteen.

Torstaina laber nordlig bris. Wappi ei pelaa, tekstiviestit kyllä. Jotkut ihmiset tykkäävät kommunikoida kanssani, toiset eivät. Ihmeellistä! Aamulla neljä tuntia vastaiseen, sitten nököttelyä Nes’in satamassa. Koko iltapäivä, ja yökin.

Perjantai, 22.6. Juhannusaatto. Tuuli tyyntyy 00. Aurinko nousee 03. Lähtö 05. Aamuveto -> 11:15. Unta kuulaan jonkin sataman ponttoonilaiturilla. Sataa. Teltta pystyyn, torkut jatkuvat. Sitten vielä pari tuntia eteenpäin. Kaksi pyöriäistä käy näyttäytymässä. Siis kaksi pyöriäistä juhannusyönä. Mitä se ennustaa?

Teltta paukkuu. Tuuli on myötäinen, mutta raju ja puuskainen. Ei kiirettä merelle. Aamuun rauhoittuu, mutta vain hiukan. Kääntyy itäkaakkoon. Kylmä vesi, reipas puuskainen sivutuuli. Yrittää viedä Grönlantiin. Sen verran hirvittää, että täytyy pitää kelluntaliivi päällä, ja puhelimessa virta. Tauko Boholmrasan majakalla. Maihin seuraavassa maakunnassa. Leiri ylös vuoren rinteeseen. Toivottavasti ei aamulla tuule lännestä…
Juhannuskallio. Teltta paukkuu.

Hyvin käy. Ei tuule lännestä. Sama kaakkoinen. Nukun myöhään. Sitten saarten välissä kiertelyä. Sisäsaaristo on aika sakea. Ja kartta on, mikä on. Mutta onpahan kuitenkin. Päiväunet saksalaisten rannikkolinnakkeella. Norskeja kiinnostaa kajakkimatkailu. Lopulta ylitys Abelvaerin saaristoon.

Sumu, sade, kana, ja pilsneri

Aamulla 04 sankka sumu. Rörvikiin salmeen ei löytäisi millään. Nukun yli yhdeksän, sitten myötäiseen. Päivätauko Månesetin satamassa. Iltapäivällä selviää, miten saukko syö kalaa. Kala kiinni. Pää ilmaan. Purraan ja niellään. Imassa ei sätki kala karkuun, vaikka leukoja välillä aukookin. Leiri muinaismuistoalueelle,  Tuulessa on kylmä ja hanhenpaskaa. Rantapusikon suojassa hyttysiä ja märkää. Teltta puoliväliin. Kuka sanoo, että Petri Paavonpoika olisi sovittelukyvytön äärimmäisyyksien ukkeli?
Neanderthalin ihminen leiriytyy.

Tiistai 26.6. on ensimmäinen sadepäivä. Mainio juttu, että mukana on villapaita. Se ei tosin muuta

sitä tosiseikkaa, että pusero vuotaa. Artistic Micropore-kankaan kestoaika tuntuu olevan 50 päivää. Tätä puseroa on pidetty jo 70 päivää. Yksi täti-ihminen uhkaa tulla Tromssaan kahville. Taidan olla eksyksissä. Ajaudun pussin perälle, joudun palaamaan vastaiseen. Kierrän länsipuolelta. Sieltä pitäisi joskus löytyä aukeaa. Ja kyllä aukeaa, mutta matalaa on. Sateessa on mukavampi rantautua hiekalle kuin pusikkoon. Kaasukeitin puhisee teltassa. Tuttavat käyvät ystävättäriensä kanssa shoppailemassa ja torikahveilla. Minä ryynään täällä sateessa. Mutta jotkut hullut haluaisivat vaihtaa osia kanssani. On kuulemma cityelämä liian sisäsiistiä.

Aamulla löytyy kylä. Ei voi olla Brönnöysund. Siellä ei ole vuorta suoraan etelässä. Kysyn taksikuskilta, missä ollaan. Kylän nimi on Berg. No, ilmankos siellä on Wuori! Ruokakaupassa on myös ruokailutila. Siis monitoimihuoltoasema. Grillattua kananpoikaa ja mainiota Nordlandin pilsneriä. Kaupan täti tulee osoittamaan sormella olutpurkkiani. Mitähän se mahtaa meinata? ”Det finns lite kvar.” Mielestäni tyhjiä purkkeja ei pidä viedä, ennen kuin ne ovat tyhjiä. ”You are not allowed…”  ”Får man inte dricka öl här?  …  Jag svorer det är sista gång.”  Silloin löytyy aurinkoinen hymy. ”Velkommen igjen!”

Takaisin sateeseen. Hiukan väsyttää, olkapää oirehtii. Etutavaratilasta löytyy suolavettä. Ei hätää. Se oli märästä teltasta puristettua tiivistettä. Satoja lunneja meressä. Lentokyvyttömiä ressukoita. Kun melon kohti, sukeltavat kymmenkunta metriä. Poikaset on siis potkittu vuoren rinteiltä mereen jo kesäkuun puolella. Ja lunneista on kiva, kun on märkää ja kurjaa!

Torstai on vastatuulipäivä. Tjöttavuonossa liikkuu kaksi kiveä meressä. Vauhti kiihtyy, kun menen kohti. Pitkät korvat. Hirvenpäitä. Lehmä ja vasa. Nousevat saareen, lampaiden kavereiksi. Leiri pitkän harjumaisen saaren laelle. Kajakki on nostettava 10 metrin korkeuteen. Ensimmäinen hylje näyttäytyy. Vain hetken. Saarten välissä 150 metrin päässä. Varovaisia ovat. Norjan willi-ihmiset metsästävät niitä. Siis täysin toisin kuin Sveamamman rannoilla. Siellä hylkeet metsästävät ihmisiä. Ainakin niitä melalla polskijoita, joilla on viiden metrin vesilinja. Kateus vie naaraat merestä.
Tuolta se tuli. Sinne se meni.

Matkapuhelinneuroosi

Aikainen kala löytää jyvän. Perjantaina herätys 03. 04.50 ei löydy puhelinta mistään. Siis matkapuhelinneuroosi. Lähtö 05:30. Vastatuuli, väsyttää. Viisi tuntia, ja tauko. Torkut yhteysalussataman odotuskopissa.  Vastainen yltyy. Maihin Tomman saaren satamassa. Ei näy vesijohtoa. Kysymällä löytyy: yhteysaluksella on vettä. Vesipussia täyttäessä laiva lähtee. Matkailu avartaa. Handnesin kautta Nesnaan. Grilliateria, ja samaa reittiä takaisin. Laivalla saa ladattua puhelintakin. Vinkki seuraaville laivamatkailijoille: kieltotaulun takaa yleensä löytyy sähköpistoke. Illalla vielä 15 km ylitys vastaiseen. Pääsen yli. Ja taas on Saksan poikain rannikkotykistölinnake.

Tämä linnake onkin hieno. Mantereen puolella vuorta on respa ja kioski, jopa museo. Lataan taas puhelinta. Ostan kaksi jätskiä ja syön. Sitten taas kaksi. Kohtuus kaikessa, lopetan siihen. Pohjoistuuli 7-8 metriä sekunnissa. Viettelen siis vapaa-aikaa. Ei tyynny illaksi. Vuoden ensimmäinen nollapäivä.  Mikäpä on ihmisen auringossa kelliessä.
Nollapäivä.

Yöllä kääntyy Idän puolelle. Lähtö 04:15. Kiertelen länsiseiniä. Rödöyalla on veneilijöiden palvelukeskus ravintoloineen. Sinne on melkein seitsemän tunnin veto. Svartisen näkyy. Ollaan siis napapiirillä. Vielä iltapäivän vastaiseen 2.5 h. Menee voimat. Leiri matalaan lahteen. Aamulla on vesi kaukana. Onneksi rantahiekka on levillä päällystetty.

Kirkas sää jatkuu. Veikkaan itätuulta. Mutta kun pääsen lahdesta ulos, on pläkä! Pistelen neljään tuntiin 28 km. Taukopaikalta löytyy kauppa. Nousee NE bris. Tunti lahden yli, 4 km. Kalliolle nokosille. Saukko käy tervehtimässä. Illaksi tyyntyy, lähtö 21. Kolme tuntia, ja tuuli nousee. Sörflugöyan sataman hiekalle.

Kaksi tuntia seisovassa helteessä Sörarnöyn kylään. Sitten ylitys kohti Bodötä. Nousee vastainen. Ylitys venyy kolmetuntiseksi. Aion rantautua, kun törmälle ilmestyy saukko. Taas. Katselen sitä, ja unohdan, mistä piti nousta maihin. Nostan kajakin ylös lähes mahdottomasta paikasta. Sitä väsymys teettää.

Joko jämähtää? Ei, itätuuli tyyntyy. Pläkä. Sitten nousee pohjoinen. Hiekkarannalle meinaa paistua. Tuuli tyyntyy. Aamulla näyttäytyy kalasääski, illalla merikotka. Ja taas saukko. Illalla näen jäljet, aamulla uimarin. Taidamme pitää samanlaisista leiripaikoista. Niistä, joita on. Helle hehkuu. Kaksi lokkia jahtaa kalasääskeä. Kiskon kajakkia matalikolla. Tai ehkä maalla. Mutta ei tästä aina autolla pääse. Siinä mielessä tiekartta on oikeassa.

Coriolisvoima

Pohjoisnorjalainen erikoisuus tuntuu olevan hehkuva helle ja navakka koillistuuli. Kun pohjoisella Norjanmerellä oleskelee korkeapaine, ilma kiertää sitä myötäpäivään. Coriolisvoima. Jämähdän Brunnvaerin saaristoon. Kaksi nollapäivää peräkkäin. Lähes kolme vuorokautta. Täältä ei ole lähtemistä, ennen kuin säätila muuttuu.
Coriolisvoima.

Maanantai 9.7.2007. Herään hiljaisuuteen 02:35. Lähden merelle pläkässä 04:15. On jo kuuma. Tuuli nousee 04:35. Meri vaahtoaa, tuuli repii melaa. Kuolemanpelko nousee. Mietin, haluaisinko hukkumiskuoleman vai hypotermian. Päädyn hypotermiaan. Rajuja ristiaallokoita. Viimein valaspihviä Tranöyn majakalla. Upeaa!

Länsivuonon ylitys. Majakalta sivuvastaiseen. Ylitys kestää 2:20. Pysähdyn vasta Lödingenissä, 7 tunnin 50 minuutin istunnon jälkeen. Kello 19 tapahtuu ihme. Etelätuuli nousee! Se tuo mukanaan sateen. Jatkan myötäisessä kaksi tuntia, leiri sateessa hiekkarannalle.

Sade loppuu, mutta pieni myötäinen jatkuu. Kun pusero vuotaa, oikea kainalo on aina märkä. Se on hiertynyt, ja ihottuman vaivaama. Täytyy meloa nollakulmalla, että ei pärskytä. Ja ilman paitaa. Seurauksena pientä palovammaa. Astravuonossa näyttäytyy pyöriäinen. Matka jatkuu Andörjan rantaan.

Ottar

Lähtö Finlandsnäsistä vastaiseen kello 22. Finnsnäsin kohdalla kääntyy myötäiseksi. Neljältä aamulla väsyttää. Leiri pystyyn, unta viisi tuntia. Tuuli voimistuu. Ei silti vie telttaa. Rahtilaiva yrittää vastaiseen. Pieni ohjausvirhe, kääntyy poikittain. Hakee peruuttamalla suuntaa. Toinen tulee  myötäiseen. Melkoista haipakkaa, menee kuin purjeella.

Itse lähden myötäiseen. Mukavaa surffia. Eskimomelalla. Vuonojen risteyksissä on ristiaallokoita. Välillä hirvittää. Tromssaan karttoja ostamaan. Matkalla ensimmäinen vihainen saukko. Napakärpänen on purrut. Wolfgang vie kajakin vajaansa säilöön. Se laivattaneen Huippuvuorille kevätkesällä 2008.

Ottar oli pohjanmiehistä se, joka asui kaikkein kauimpana pohjoisessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s