Kulttuuriretki Savossa

Melaveikot r.y:n tämänvuotinen, viikon pituinen sisävesiretki suuntautui Savoon. Reitti: Savonranta-Raikuu-Kerimäki-Punkaharju-Pihlajavesi-Savonlinna-Linnansaari-Oravi-Savonranta, osoittautui suositeltavaksi ja myös monipuoliseksi kulttuuriretkireitiksi. Reitin varrella on tarjolla erinomaiset yöpymisvaihtoehdot telttasaarista aina hotelleihin asti kuknkin maun ja kukkaron mukaan. Reitillä ei ole maa- eikä koskiosuuksia. Kirja ”Melontareittiopas” ei jostain syystä mainitse ko. rengasreittiä lainkaan.

Savonranta soveltuu lähtöpaikaksi siinä kuin jokin muukin taajama. Autojen säilytyksen ja palveluiden puolesta suositeltava lähtöpaikka on Monninsaaren kartano Paasselän rannalla.

Raikuun kanava, luonnokaunis vesistökapeikko, jossa on nähtävissä jatkosodan aikaisen Salpalinjan bunkkereita ja linnoitusrakenteita. Uskomattomalta tuntuvan urakan osa, joka tehtiin pääosin mies- ja hevosvoimin ja jota ei onneksi tarvittu tositilanteessa.

Kerimäki kirkkaudestaan ja muikuistaan tunnetun Puruveden rannalla on kuuluisa maailman suurimmasta puukirkostaan, joka on yksi neljästä suomalaisesta maailman kulttuuriperintökohteesa. Ennen taajamaa on kiintoisa Hytermän harjusaariryhmä, joka nykyisin on luonnonsuojelualueena.

Punkaharju, jossa rannalla on hyvätasoinen leirintäalue ja jalkautuvalle melojallepaljonkin nähtävää, mm. Retretin taidekeskus jokakesäisine näyttelyineen sekä Metsätietokeskus Lusto – Suomen ehkä hyvätuoksuisin rakennus.

Pihlajavesi tarjoaa melojalle lukuisia vaihtoehtoisia reittejä. Karun kalliosten saarten kainaloissa löytyy yllättäviä hiekkarantoja kuten esim. Kongonsaaren pohjoispäässä.

Savonlinna ei tarkempia esittelyjä kaivanne. Se lienee Olavin linnoineen, Oopperajuhlineen  ja laivarantoineen Suomen tunnetuimpia kesäkaupunkeja kahden suuren järvialueen välissä. Kaupungin leirintäalue on hieman syrjässä, mutt erinomainen leiri saari ennen kaupunkia on Suuri Simuna, jossa on venelaituri, käymälät, Roska-Roopen jätteenkeräyspiste ja keittokatos tulisijoineen.

Pienen Haukiveden rannalla on mahdollisuus tutustua Rauhanlinnan pitsimäiseen puuhuvilaan ja Putkinotkoon, jotka molemmat ovat yleisölle tarkoitettuja kohteita.

Linnansaaren kansallispuisto Haukivedellä on kiintoisa luontonähtävyys. Saaressa on sauna, joka tulee tilata etukäteen.

Oravi ja Vaikontaipaleen syväväylän kanava yhdistävät Haukiveden ja pohjoispuolisen vesistön. Täätltä on yhteys Kolovedelle ja Enoveden ja Pyyveden kautta takaisin Savonrantaan. Taajamassa on mm. vierasvenesatama, viehättävä holvaamalla tehty vanha kivisilta ja kaupallisia palveluita.

Edellä kuvatun reitin vähimmäispituus on noin 190 km.

MATTI SEPPÄNEN

Horisontti 2/2000

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s