100 000 km

100 000 km merikajakissa

Kuulin Jim Danielssonin nimen ensi kerran Sverre Slottelta kesällä 1993 meloessamme Tukholmaan ja odottaessamme sopivaa Ahvenanmeren ylityssäätä Lågskärin majakkasaarella. Sverrellä oli matkalukemisenaan Danielsonin kirja “148 dagar i havskajak”, jossa hän kuvasi vuonna 1989 melomaansa retkeä Norjan ja Venäjän rajalta Grense-Jakobsälviltä Skandinavian ympäri Suomen ja Venäjän rajalle Virolahdelle ja sieltä takaisin kotiin Solnaan. Suomeen palattuamme hankin kirjan ja olen vuosien varrella lukenut sen useampaan kertaan. Kirjasta julkaistiin samanniminen toinen, hieman täydennetty painos vuonna 1999. Kirjasta on tullut Suomessakin retkimelojien vakiolukemistoa.

Nyt Danielsson on julkaissut toisen melontakirjan “100 000 kilometer i havskajak”. Se on aikaisempaa kirjaa yli kaksi kertaa laajempi ja on koottu Jimin eri puolille Skandinaviaa, Suomea ja Venäjää tekemien retkien kuvauksista. Danielsson on varsin poikkeuksellinen henkilö sekä ihmisenä että melojana. Aikaisemmassa elämässään hän oli rekkakuski, joka koulutti itsensä kiinteistövälittäjäksi ja jäi 55-vuotiaana itse säästämälleen varhaiseläkkeelle ja toteutti elämänsä unelman; meloi ensimmäisessä kirjassaan kuvaamansa meriretken Skandinavian ympäri.

Tämä luonteeltaan vaatimaton ja ystävällinen mies on melojana sitkeä ja tinkimätön ja on kehittänyt melomiselleen aivan omat sääntönsä. Aina lastatulla merikajakilla, vain reittejä, jotka liittyvät aikaisemmin melottuihin, tavoitteena 100 000 km:n matka siten, että keskimääräinen päivämatka on maratonjuoksun mittainen jne. 100 000 kilometrin matkatavoitteen Danielsson saavutetti 2005 2 228 melontapäivän jälkeen, mutta keskimääräiseksi päivämatkaksi tuli 44 955 km! Danielsson kirjaa ja tilastoi erittäin tarkkaan retkensä, “valloittaa” majakoita melomalla niiden ympäri ja laskee suorittamiensa eskimopyörahdysten määrän ym. Hän on myös siitä poikkeuksellinen meloja, ettei ole minkään ruotsalaisen melonaseuran jäsen, mutta sensijaan Suomen Retkimelojat ry–Finlands Långfärdspaddlare rf:n jäsen ja nyttemmin kunniajäsen. Hän on erittäin aktiivinen kirjoittaja. Jim Danielsson on sanalla sanoen “legenda jo eläessään”.

Jimin uusi kirja koostuu pääosin hänen aikaisemmin mm. Kanot-Nytt- ja Horisontti-Horisonten-lehdessä, Nyhetsbrevissä tai monisteina julkaistuista retkikertomuksista. Jim on paitsi sujuva kirjoittaja, myös innokas valokuvaaja ja jutut ovat usein hänen itsensä ottamilla kuvilla kuvitettuja. Sinänsä kiinnostavien kertomusten lisäksi minua viehättää aivan erityisesti hänen meriluontoa koskevat havaintonsa ja kuvauksensa sekä yksinäisen melojan tuntemukset vesillä – niin onnentäyteiset kuin pelokkaatkin. Jonkin verran enemmän kuvia ja karttapiirroksia olisi lukijana toivonut kirjaan. Selostukset ovat kuitenkin sen verran tarkkoja, että reittejä voi halutessaan seurata normaaleilta melontakartoilta.

Varsin huomattavan osan kirjasta muodostaa Jimin perustaman Ruotsin merenrannikon melonnat – Havspaddlarnas Blå Band (HBB), jonka noin 2500 km matkan Danielsson on melonut peräti neljä kertaa. Matka melotaan sääntöjen mukaan Svinesundista Ruotsin ja Norjan rajalta Haaparantaan Ruotsin ja Suomen rajalle (ks. http://www.havspaddlarnas-bla-band.net).

Kirjassa on myös lyhyt kuvaus Marjaniemen Melojien järjestämältä Viipuri-Helsinki-retkestä, joka alkoi Suomen puolelta Saimaan kanavalta ja joka avasi vesitien Danielssonin myöhemmille retkille Suomen sisävesille. Suomen sisävedet ovat tämän paljon nähneen melojan suuri rakkaus ja niistä on useita kertomuksi. Näillä retkillä Jim on melonut paitsi yksin, myös vaimonsa Gunin  kanssa. Hänen kanssaan Jim meloi toiseen kertaan myös Suomen merenrannikon Merimelojien Sinivalko-nauhan (BVB) kesällä 2000 (ks. http://www.retkimelojat.fi).

Kirjan on kustantanut Beng Larssons Förlag. Larsson on myös intohimoinen pitkänmatkan yksinmeloja, joka on kirjoittanut kirjoja Ruotsin merenrannikon yksinmelonnoistaan (HBB) – matka, jonka myös Bengt on melonut neljään kertaan!

Suosittelen kirjaa vilpittömästi kaikille retkimelonnasta kiinnostuneille. Jim Danielsson myy kirjaansa itse 250 kruunun hintaan. Suomessa se on toistaiseksi tilattavissa allekirjoittaneelta á 25,- euroa + mahdollinen postituslisä.

Matti Seppänen

mattijseppanen (at) gmail.com

050-500 2793

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s