Kirje Suomen melontaseuroille ja melojille

Näyttökuva 2019-4-24 kello 21.28.16.pngSuomen Retkimelojat on lähettänyt oheisen kirjeen kaikille Suomen melontaseuroille kannustaakseen niitä edistämään retkimelontaa ja kertoakseen jäsenilleen nauhamelonnoista. Viestiä saa jakaa vapaasti. Tänä vuonna palkitsemme myös seuran, josta saadaan eniten nauhamelojia. Seura ei ole kuitenkaan vaatimus nauhamelonnalle.

Haaveiletko koko Suomen rannikon melonnasta?

Suomen Retkimelojat tarjoaa kaikille melojille ja seuroille mahdollisuuden maksutta osallistua nauhamelontoihin. Olette tervetulleita mukaan nauhamelontojen vesille. Nauhamelonnat sopivat kokeneille melojille. Nauhamelonta on retki, jota rahalla ei saa.

Tänä vuonna Suomen Retkimelojat aikoo huomioida myös niitä melontaseuroista, joista lähtee paljon nauhamelojia vesille. Siksi kerromme tarkemmin nauhamelonnoista.

Kolme nauhaa: Sinivalkonauha, Saaristonauha ja Vuoksen nauha

Suomen Retkimelojien sinivalkonauha on melonut 128 melojaa vuodesta 1997. Reissu kulkee Tornion ja Virolahden välin etelästä pohjoiseen tai pohjoisesta etelään. Retki on omaehtoinen retkeilyreissu, joka tulee toteuttaa vuoden aikana yhtenäisenä melontana. Välillä voi keskeyttää mutta matka jatkuu samasta paikasta. Vain meloen tehty matka otetaan huomioon.

Saaristonauha on matkaltaan vain puolet sinivalkonauhasta. Se lähtee Kastelholmasta tai Kotkasta. Matkan ideana on tutustua historiaan ja luonnon oloihin Suomenlahden saaristossa. Muista reiteistä poiketen saaristonauhan varrella on tutustumiskohteita, joista osa on niin sanotusti pakollisia ja lisäksi on valinnan varaisia kohteita.

Vuoksennauha tarjoaa kolme reittiä Nurmes – Lappeenranta tai Kiuruvesi – Lappeenranta. Kolmas reitti kulkee itärajalta Tahkolle. Reitit saa meloa myös toiseen suuntaan, mutta virtaamat ovat edullisemmat näin päin. Vuoksennauha on lyhin nauhamelonnoista, ja tarjoas kahdessa viikossa mahdollisuuden osallistua nauhamelontaan. Noin 400 kilometrin matka kulkee kauneimmassa järvi-Suomessa Vuoksen vesistössä.

Liity melojien jatkumoon ja ilmoittaudu

Nauhamelonnan idea on, että ilmoitat meille melonnastasi ennalta. Säännöistä keskeisimmät ovat, että voiman lähteeksi käy vain mela ja että reissun on oltava omavarainen. Toisin sanoen melojat etenevät itsenäisesti ja hankkivat ruokansa ja juomansa itse – toki kaupassa voi käydä. Voit myös itse valita suunnan. Lähtöpaikka on aina määritelty.

Mieluusti otamme myös tiedon, jos sinulla on julkinen matkapäiväkirja, niin voimme jakaa linkin muillekin, jos haluat ja annat luvan. Retki tehdään itse suunnitellen ja omalla vastuulla, mutta nauhavastaamme tai aiemmat melojat auttavat mieluusti. Kauttamme saat myös yhteyksiä eri seutujen melojiin.

Jokainen nauhameloja tai ryhmä tekee oman retkensä, omalla vastuulla. Nauhamelojana liityt nauhamelojien jatkumoon. Jokaiselle sääntöjen mukaan meloneelle annetaan Suomen retkimelojien nauhakunniakirja.  

Nauhamelontaan osallistuminen ei maksa mitään eikö edellytä Suomen retkimelojien jäsenyyttä. Suomen retkimelojien tarkoitus on edistää retkimelontaa Suomessa, ja tämä on yksi tapa siihen.

Mitä Suomen Retkimelojat tekee?

Suomen Retkimelojat ry Finlands Långfördspaddlarna rf on valtakunnallinen retkimelontaa edistävä yhdistys. Pidämme yllä nauhamelontojen listaa, jaamme kunniakirjat niistä sekä jaamme melontatietoa. Tämä tapahtuu esimerkiksi verkkosivujemme retkimelojat.fi kautta sekä Suomen retkimelojien Facebook ryhmän kautta. Yhdistys on kaksikielinen, emmekä paheksu englanniksikaan esitettyjä kysymyksiä melonnasta.

Lisäksi kutsumme teidät osallistumaan Siivoa Saari -kampanjaan: kokoa ryhmä, siivoa saari ja kerro siitä kuvin ja paikkatiedoin FB-ryhmässä. Jos haluat kutsua enemmän ihmisiä siivoustalkoisiin, voimme myös tehdä tapahtuman FB-ryhmään.  

Suomen Retkimelojiin voi liittyä jäseneksi, kun haluaa edistää yhdistyksen tavoitteita. Jäsenhakemus on verkkosivuillamme. Nauhamelonta tai Siivoa saari -osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Sinivalkonauha – koko Suomen rannikko kerralla

 • Päätepisteet Virolahti ja Tornio
 • Ei muita pakollisia kohteita
 • Matkan minimissään noin 1200 km
 • Sinavalkonauhan on melonut 128 melojaa
 • Sinivalkonauhan säännöt 
 • Perustettu 1997

Saaristonauha – saariston historia ja kulttuuri tutuksi

 • Päätepisteet Kastelholman linna Ahvenanmaalla ja Fort Slava Kotkassa
 • Vierailukohteita 8
 • Valinnanvaraisia kohteita 5 vierailtavaa
 • Matka on vähintään 650 km
 • Saaristonauhan on melonut 22 melojaa
 • Saaristonauhan säännöt 
 • Perustettu 2006

Vuoksennauha – parissa viikossa vesistön halki

 • Päätepisteet Kiuruvesi tai Nurmes ja Lappeenranta sekä Uukuniemi – Tahko
 • Ei muita pakollisia kohteita
 • Matka vähintään 385 km
 • Vuoksennauhan melojia on 37 melojaa
 • Vuoksennauhan säännöt 
 • Perustettu 2016

Muista että nauhamelonta ei ole kilpailu vaan elämäsi matka.

Det är ingen tävling – det är ett äventyr!

 

Uusi nauhayhteyshenkilömme – Vår nye bandmästare

 • Mats Ceder, Idrottsgatan 9 C 28, 65200 VASA
 • +358 (0)50 564 3739
 • nauhat.retkimelojat@gmail.com

Tätä tiedotettamme saa vapaasti lainata kertomaan nauhamelonnoista ja kannustamaan ihmisiä melontaretkeilyyn. Vesillä tavataan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s